Најдобрите кратенки на тастатурата за Mac

Кратенки за тастатура Chrome и Edge

Ако сте во потрага за кратенки на тастатура за Mac, дојдовте до вистинската статија. Во оваа статија ќе ви покажеме кои се најдобрите кратенки и за macOS и за најкористените апликации на Mac.

И велам дека треба, се додека вашиот Mac е основен дел од вашата работа, бидејќи ќе добиете зголемете ја вашата продуктивност. Дури и ако не го сфаќате тоа, кревањето рака од тастатурата за да го користите глувчето влијае на вашата концентрација, како и нè поканува да користиме други апликации кои немаат никаква врска со нашата работа.

Вообичаени и основни кратенки на тастатурата

MacBook тастатура

 • Команда ⌘-A: Изберете ги сите елементи.
 • Команда ⌘-F: Пребарајте ставки во документ или отворете прозорец за пребарување.
 • Команда ⌘-G: Најдете повторно: Ја наоѓа следната појава на претходно пронајдената ставка.
 • Команда ⌘-H: Сокриј ги предните прозорци на апликацијата. Команда ⌘-M: минимизирајте го предниот прозорец до Dock.
 • Опција-Команда ⌘-М: минимизирајте ги сите предни прозорци на апликациите, притиснете
 • Команда ⌘-O: Отворете ја избраната ставка или отворете дијалог за да изберете датотека за отворање.
 • Команда ⌘-P: Печатете го тековниот документ.
 • Команда ⌘-S: Зачувајте го тековниот документ.
 • Команда ⌘-X: Исечете ја избраната ставка и копирајте ја на таблата со исечоци.
 • Команда ⌘-C: копирајте ја избраната ставка во таблата со исечоци. Ова исто така работи за датотеките Finder.
 • Команда ⌘-V: залепете ја содржината на таблата со исечоци во тековниот документ или апликација. Работи и со датотеките Finder.
 • Команда ⌘-Z: Вратете ја претходната команда ⌘.
 • Контрола-Команда ⌘-F: Користете ја апликацијата на цел екран, доколку апликацијата го дозволува тоа.
 • Опција-Команда ⌘-Esc: Присилно затворање апликација.
 • Shift + Command ⌘ + 3: Направете слика од екранот на целиот екран
 • Shift + Command ⌘ + 4: ни овозможува да го избереме делот од екранот што сакаме да го снимиме
 • Shift + Command ⌘-5: ни овозможува да го снимаме екранот на видео

Исклучете го, рестартирајте го или заспијте го вашиот Mac со кратенка на тастатурата

 • Контрола + Опција + Команда ⌘ + копче за исфрлање медиум: компјутерот ќе се исклучи.
 • Опција + Команда ⌘ + копче за исфрлање медиум: Mac ќе оди во мирување.
 • Контрола + Команда ⌘ + копче за исфрлање медиум: Mac ќе се рестартира.

Преглед на датотека

Со притискање на лентата за празно место, macOS автоматски ќе отвори преглед на датотеката.

Пристапете во центарот на вниманието

За да извршиме пребарување преку Spotlight, мора да ги притиснеме копчињата Command ⌘ + Spacebar

Преименувајте датотека

Со притискање на копчето Enter (откако ќе ја избереме датотеката), можеме уредете или преименувате датотека.

Затворете апликација

Со кратенката Command ⌘ + q, ја затвораме апликацијата која е отворена во преден план.

Кратенки на тастатурата за Finder

Лого на наоѓачот

 • Команда ⌘ + D: Креирајте копија од избраната датотека.
 • Команда ⌘ + E: Исфрлете го избраниот волумен или погон.
 • Команда ⌘ + F: Започнете со пребарување во центарот на вниманието.
 • Команда ⌘ + J: Покажете ги опциите за приказ на Пронаоѓачот.
 • Команда ⌘ + N: Отворете нов прозорец Пронаоѓач.
 • Команда ⌘ + R: Прикажете ја оригиналната датотека на избраниот псевдоним.
 • Команда ⌘ + 3: Покажете ги елементите на прозорецот Пронаоѓач во колони.
 • Команда ⌘ + 4: Покажете ги елементите на прозорецот Пронаоѓач во галерија со преглед.
 • Команда ⌘ + стрелка надолу: Отворете ги избраните елементи.
 • Команда ⌘ + Контрола + стрелка нагоре: Отворете ја папката во нов прозорец.
 • Команда ⌘ + Избриши: Испратете ја датотеката до ѓубрето.
 • Опција + Shift + Command ⌘ + Избриши: испразнете го ѓубрето без да побарате потврда.
 • Опција + Зголемување / намалување / намалување на јачината на звукот: Покажете ги преференциите на звукот.
 • Shift + Command ⌘ + C: Отворете го прозорецот за компјутер
 • Shift + Command ⌘ + D: Отворете ја папката Desktop
 • Shift + Command ⌘ + F: Отворете го неодамна креираниот или изменетиот прозорец со датотеки.
 • Shift + Команда ⌘ + I: Отворете iCloud диск.
 • Shift + Command ⌘ + L: Отворете ја папката Преземања.
 • Shift + Команда ⌘ + N: Креирај нова папка.
 • Shift + Command ⌘ + O: Отворете ја папката за документи.
 • Shift + Command ⌘ + P: Сокриј го или прикажи го панелот за преглед.
 • Shift + Command ⌘ + R: Отворете го прозорецот AirDrop
 • Shift + Команда ⌘ + Избриши: Испразнете го ѓубрето.
 • Влечење со притискање на копчето Command ⌘: ја преместува влечената датотека на друга локација.
 • Влечење со притискање на копчето Опција: Создава копија од влечената датотека на дестинацијата.

Кратенки на Safari

сафари

 • Команда ⌘ + n: Отворете нов прозорец
 • Команда ⌘ + Shift + n: Отворете нов прозорец во инкогнито режим
 • Команда ⌘ + t: Отворете нова картичка и префрлете се на неа
 • Команда ⌘ + Shift + t: Повторно отворете ги претходно затворените јазичиња по редоследот по кој биле затворени
 • Контрола + Shift + Tab: Одете на претходното отворено јазиче
 • Команда ⌘ + 1 преку команда ⌘ + 9: префрлете се на одредена картичка
 • Команда ⌘ + 9: Одете на десното јазиче
 • Команда ⌘ + w: затворете го тековниот таб
 • Команда ⌘ + Shift + w: затворете го тековниот прозорец
 • Команда ⌘ + m: Минимизирајте го тековниот прозорец
 • Команда ⌘ + Shift + b: Прикажи или скриј ја лентата за омилени
 • Команда ⌘ + Опција + б: Отворете го управувачот со обележувачи
 • Команда ⌘ + y: Отворете ја страницата со историја
 • Команда ⌘ + Опција + l: Отворете ја страницата за преземање во нова картичка
 • Команда ⌘ + f: Отворете ја лентата за пребарување за да ја пребарувате тековната страница
 • Команда ⌘ + Shift + g: одете на претходното совпаѓање на пребарувањето во лентата за пребарување
 • Команда ⌘ + Опција + i: Отворете ги алатките за програмери
 • Команда ⌘ + p: Отворете ги опциите за печатење на тековната страница
 • Команда ⌘ + s: Отворете ги опциите за зачувување на тековната страница
 • Команда ⌘ + Контрола + f: активирајте го режимот на цел екран
 • Команда ⌘ + Shift + /: Прикажи ги сите активни картички во мрежниот приказ со големина на сликичка
 • Команда ⌘ и +: направете сè на страницата поголема (зумирајте)
 • Команда ⌘ и -: направете сè на страницата помало (одзумирате)
 • Команда ⌘ + 0: Ресетирајте го нивото на зумирање на страницата
 • Команда ⌘ + Кликнете на врска: Отворете врска во нова картичка за заднина

Кратенки на тастатурата за работа со текстови

 • Опција + стрелка налево или десно: поместете го курсорот збор по збор
 • Опција+ насока на стрелката нагоре или надолу: го поместува курсорот на почетокот или на крајот на параграфот.
 • Команда ⌘ + стрелка налево или десно: поместете го курсорот до почетокот или крајот на линијата.
 • Команда ⌘ + стрелка нагоре или надолу: курсорот ќе биде поставен на почетокот или на крајот на документот.
 • fn + Избриши: бришете буква по буква десно од курсорот
 • Избриши + Опција: Избришете го целиот збор лево од курсорот
 • Избриши + fn + Опција: избришете го целиот збор десно од курсорот
 • Избриши + Команда ⌘: Избришете ја линијата на текст по курсорот.

Кратенки на тастатурата за Apple Maps

Мапи

 • Команда ⌘ + L: Прикажете ја вашата моментална локација
 • Копчиња со стрелки нагоре, надолу, лево и десно: движете се нагоре, надолу, лево или десно:
 • Опција + лева стрелка: ротирајте ја картата надесно: Опција + стрелка надесно. Ротирајте во спротивна насока:
 • Команда ⌘ + стрелка нагоре: Врати се север нагоре:
 • Команда ⌘ + «+»: Зумирајте локација на картата.
 • Команда ⌘ + «-«: оддалечете се од локација на картата.
 • Команда ⌘ + 1 Префрлете го приказот помеѓу мапа и сателит
 • Команда ⌘ + 2: префрлете го приказот помеѓу сателит и мапа.
 • Команда ⌘+ 0: Префрлете се помеѓу 2D и 3D:
 • Shift + Command ⌘ + D: Отстранете ја ознаката од картата.

Како да ги знаете кратенките на тастатурата на секоја апликација

знаат апликации за кратенки на тастатура

Невозможно е да се знае сè секоја од кратенките на тастатурата на секоја апликација. Со апликацијата Cheat Sheet, можеме да знаеме сите кратенки на тастатурата на која било апликација.

Откако ќе имаме преземени и ја копиравме апликацијата во менито Апликации, ја отвораме апликацијата за која сакаме да ги знаеме кратенките на тастатурата и притиснете го копчето Command ⌘ неколку секунди (Можете да го измените времето во кое мора да го држиме притиснато ова копче).

Во тој момент, ќе се прикаже прозорец со сите кратенки на тастатурата на апликацијата. Апликацијата ни овозможува да ја испечатиме за секогаш да ја имаме при рака, надвор од екранот. Потребен е macOS 10.10 или повисок.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.