Совети за да го зголемите просторот на вашиот диск на Mac

Подигнете го дискот полн Mac

Како општо правило, корисниците треба да складираат мноштво работи, со глупости за секој случај да ми требаат некој ден, додека не дојде време кога или Па, вие се преселувате дома и одите да живеете во магацин Или почнувате да фрлате сè што мислевте дека ќе ви треба еден ден, но по неколку години сфативте дека се работи за суверена глупост.

Ако зборуваме за нашите напорни, случајот е потполно ист. Во повеќе од една прилика, документ, слика или видео ни е предаден и ние ги копиравме на нашиот компјутер со намера да уживаме во тоа тивко, носо времето забораваме и паѓа во заборав сè додека на крајот не биде уште една датотека што непотребно зафаќа простор на нашиот Mac.

Но, истото ни се случува со слики или видеа што ги преземаме од интернет, но особено со филмски видеа. Во последниве години, големината на овој вид видео е околу 2 GB, простор што може да се распредели без проблеми на нашиот хард диск, кога има 2 или 3 филмови, но ако почнеме да се растоваруваме надесно и оставивме сè што ќе падне во наши раце, нашиот главен хард диск ќе стане мешавина од непотребни датотеки што со текот на времето ќе влијаат на перформансите на нашиот Mac.

Најдобри прелистувачи за Mac
Поврзана статија:
Прелистувач за Mac

Во кој било оперативен систем, секогаш е препорачливо да имате најмалку 10% слободен простор, така што системот работи лесно, без да покажува проблеми со перформансите. И OS X не е исклучок. Ако забележиме дека нашиот Mac почнува да размислува за работите повеќе од еднаш, ќе треба да погледнеме во просторот за складирање и како тој е дистрибуиран за да добиеме идеја за тоа каде треба да ја поминеме метлата. За да го направите ова, кликнете на менито на Apple > За овој Mac> Повеќе информации> Складирање.

Хард диск полн на Mac

Ова мени ќе ни покаже како сме го распределиле просторот на нашиот Mac: видеа, апликации, фотографии, аудио и други. Како што можете да видите на сликата погоре, повеќето од хард дискот се видеа проследени со таа непозната личност наречена Други, што секогаш е толку тешко да се идентификува и понекогаш е невозможно. Во овој случај, јасно е дека ако треба да направам простор на мојот Mac ќе мора да се ослободам од голем дел од тие видеа, или со копирање на надворешен диск или бришење ако навистина не ми требаат .

Ослободете простор на вашиот хард диск Mac

Една од многуте предности што ни ги нуди OS X во споредба со Windows, е тоа што од делот Storage можеме да го видиме постојано каков тип на датотеки зафаќаат најголем простор на нашиот хард диск, така што ако ги имаме добро организирани сите датотеки, брзо ќе можеме брзо да ги решиме вселенските проблеми што влијаат на нашиот хард диск.

Избришете ги бекапите на iTunes

Иако најновите верзии на iOS и iTunes го прават непотребно поврзувањето на нашите уреди со Mac скоро за ништо, секогаш треба да го поврземе за да направиме резервна копија на нашиот уред, било да е тоа iPhone, iPad или iPod touch, резервна копија што ќе ни помогне во рака, ако правиме jailbreak-от на нашиот уред или ако ажурираме на посовремена верзија на iOS, бидејќи за време на процесот нешто може да пропадне и ќе мора да го вратиме нашиот уред од нула и да го вратиме резервната копија со сите апликации и информации што ги зачувавме во неа.

Поврзана статија:
Проблеми со Bluetooth-врската на вашиот Mac?

Ако имаме повеќе уреди, овие резервни копии можат да заземат неколку гигабајти. Ако, како општо правило, ние обично не извршуваме чиста инсталација на секоја нова верзија на оперативниот систем што ја лансира Apple секоја година, но едноставно ја ажурираме, веројатно со текот на годините, неколку уреди и копии поминале низ нашата безбедноста на рацете на истите продолжува да се чува во iTunes. Секоја резервна копија може да заземе неколку гигабајти, гигабајти што можеме брзо да ги ослободиме со пристап до резервните копии и бришење на таа од уредите што повеќе не се во наша сопственост.

Ослободете простор на Mac со бришење копии на iTunes

За да го направите ова, прво мора да го отвориме iTunes и во горното мени iTunes да кликнеме на Preferences. Следно одиме на Уредите. Во овој дел ќе ги најдеме резервните копии на нашите уреди. Ако најдеме кои веќе не се во наша сопственост, едноставно мораме кликнете на неа и изберете Избришете резервна копија.

Преместете ги информациите на надворешни хард дискови

Во моментов дЦената на надворешните хард дискови драматично опадна во последниве години, а во моментов можеме да ги внесеме за помалку од 100 евра, во капацитети што надминуваат 2 ТБ. Ова е секогаш најдобро решение ако треба често да работите со големи датотеки поради вашата професија и тоа се видеа што можете да ги избришете.

Идеалот е секогаш да ги преместите на надворешниот погон кога ќе престанеме да работиме со нив и знаеме дека за подолг временски период нема да ни требаат, бидејќи во спротивно единственото нешто што ќе го сториме ако ги преместиме пред време е да потрошиме многу време копирајќи ги од една единица во друга.

Нормално, надворешните хард дискови се солидни, не се SSD, така работата директно на надворешниот погон може да трае долго време Иако она што треба да го направиме е мал ретуш, но тоа конечно нè принудува повторно да го извезуваме целото видео, во случај да работиме со овој вид датотеки. Ако, пак, работиме главно со фотографии, можеме да ги уредиме без проблем директно од надворешниот уред, дури и ако ни требаат неколку секунди повеќе.

Избришете ги апликациите што не ги користиме

ова е ендемско зло на секој оперативен систем. Манија со преземање апликации за да се обидеме да видиме што прават тие со текот на времето, го исполнуваат нашиот хард диск со бескорисни апликации што никогаш повеќе нема да ги користиме, бидејќи главната причина за преземање беше да се искористи понудата или да провери дали е корисна за нашите цели.

избришете ги апликациите за да ослободите простор на Mac

За да го направите ова, ние само треба да го отвориме Стартерот и да отидеме таму каде што е иконата на апликацијата. Потоа, треба само да го повлечеме до ѓубрето за да го деинсталираме од нашиот Mac.Или можеме да го отвориме Пронаоѓачот, да ја избереме папката Апликации од десната колона повлечете ја апликацијата што сакаме да ја избришеме во Traубре. Овој метод е корисен ако сакаме да ги избришеме апликациите што се преземени директно од Mac App Store, но не е корисен за апликациите што ги преземавме од Интернет.

Во овој случај ќе ни требаат апликации што ќе ни овозможат да избришеме која било апликација од MacАпликации што обично не се наоѓаат во продавницата за апликации Mac, но мора да одиме кај трети развивачи. Во Mac App Store можеме да ја најдеме апликацијата Dr. Cleaner која ни овозможува деинсталирање на апликации и чие работење е многу едноставно, но понекогаш не работи како што треба. Надвор од апликацијата Mac Други апликации AppZapper y AppCleaner тие се оние кои нудат најдобри резултати при бришење на која било апликација.

Отстранете ги претходно инсталираните јазици

еднојазично

Како општо правило, ние користиме само еден јазик на нашиот Mac, но во случај да треба да го смениме, Apple инсталира голем број јазици во случај да се најдеме дека треба да го смениме јазикот. Овие јазици зафаќаат помеѓу 3 и 4 GB, многу вреден простор што ако ни недостасува простор на нашиот хард диск и нема начин да ослободиме повеќе простор од другите делови, тој може да стане навистина вреден. За ова, треба да се прибегнеме кон апликацијата Монолингвален, специјално креирана апликација да ги отстраниме јазиците што не ги користиме ниту планираме да го користиме во иднина и на тој начин да можеме да вратиме неколку GB простор за складирање.

Што да правам со просторот окупиран од „Другите“ на мојот Mac?

Погоре ја разгледавме опцијата што ја нуди функцијата За овој Mac во која ни покажува различни типови на датотеки што ги имаме на нашиот хард диск. Она што најмногу нè лути е секогаш таканаречените „Други“ пред сè кога зафаќа многу важен дел од нашиот хард диск. Овој дел ги вклучува и другите датотеки што не можат да се класифицираат во делови. Како општо правило, оваа папка вклучува:

 • Предмети во папките OS X, како што се папката Систем и кешот.
 • Лични информации, како што се податоци за календарот, контакти и документи.
 • Екстензии или модули за апликација.
 • Мултимедијални датотеки што пребарувачот Spotlight не може да ги класифицира како такви, како што се наоѓаат во пакет.
 • Сите датотеки чие продолжување не е препознаено од Spotlight.

Во овие случаи, има многу малку што можеме да сториме, бидејќи овие датотеки обично не се видливи во папките што ги користиме често. Ако сакаме просторот што го окупира е навистина важен, треба да го сториме тоа разгледајте ја можноста за форматирање на хард дискот и повторно извршете чиста инсталација, без резервни копии што можат да ги влечат овие датотеки класифицирани како „Други“

Анализирајте ја големината на датотеките на вашиот хард диск

Инвентар на дискови за да се ослободи простор на Mac

Понекогаш нашиот проблем со складирање на хард диск може да биде поочигледен отколку што може да помислиме. Можеби имаме датотека, без оглед на форматот, што зафаќа повеќе простор од нормалното или папка што сомнително зафаќа неверојатна количина гигабајти. Да можеме да ја анализираме целата содржина на нашиот хард диск и можеби најдете брзо решение за нашите проблеми со складирањето можеме да искористиме Инвентар на дискови X, апликација што ќе го анализира целиот наш хард диск, покажувајќи ни го просторот што го зафаќа секоја папка, така што брзо ќе можеме да откриеме можен проблем со просторот на нашиот хард диск.

Треба само да се земе предвид папките што ги наоѓаме во папката Корисници, кои се места каде што ги чуваме сите информации. Останатите папки „Апликации“, „Системи ...“ припаѓаат на системот и не смееме да ги внесуваме во ниту еден момент, за да не предизвикаме голем неуспех во системот што нè принудува повторно да го инсталираме оперативниот систем.

Исчистете ја историјата на прелистување

Историјата на прелистување е едноставно текст, без форматирање, така големината што може да ја окупира на нашиот Mac е практично занемарлива. Оваа опција се препорачува ако имаме проблеми при вчитување страница во прелистувачот и не можеме да ги прикажеме ажурираните податоци.

исчистете ја меморијата за Mac

Исчистете ја кешот на прелистувачите што ги користиме

За разлика од историјата на прелистување, кешот може да зафати важен дел од нашиот хард диск, бидејќи тие се датотеки што го забрзуваат вчитувањето на страниците што обично ги консултираме, така што вие треба само да ги вчитате податоците што се променети, како што е обично текстот, а не целата страница, која е зачувана во кешот на нашата прелистувач. За да ја извршиме оваа задача брзо и во сите прелистувачи, можеме да користиме апликации како што е CleanMyMac, кои за неколку секунди ги елиминираат сите остатоци од кешот на нашите прелистувачи.

Избришете ги привремените датотеки

Привремените датотеки се уште едно од ендемичните зла на сите оперативни системи. Ниту еден оперативен систем не ни нуди автоматски систем што е посветено на периодично бришење на овие типови на датотеки што ги користиме само еднаш, главно кога го ажурираме оперативниот систем во нова, поажурирана верзија. Со текот на времето, овие датотеки зафаќаат вистински злосторства на просторот на нашиот Mac и со нивно бришење можеме да добиеме голема количина на простор на нашиот хард диск.

За да ги избришеме, можеме да користиме апликации како CleanMyMac, кои веќе ги спомнавме во претходната точка и што исто така ни овозможува да ги избришеме кешот и историјата на сите прелистувачи што ги користиме на нашиот Mac. Друга апликација што исто така ни овозможува брзо да ги избришеме овие типови на датотеки е Dr. Cleaner од производителот TREND Micro

Пронајдете дупликат датотеки

Понекогаш е веројатно дека преземаме датотеки, филмови или музика што веќе се на нашиот Mac повеќе од еднаш и дека ги чуваме во други папки, верувајќи дека ги немаме на нашиот хард диск. Со текот на времето, дупликат датотеки тие можат да станат вистински кошмар на нашиот хард диск поради големата големина што можат да ја окупираат. Во продавницата за апликации Mac можеме да најдеме голем број апликации што ни овозможуваат да лоцираме и бришеме дупликат датотеки што се наоѓаат на нашиот Mac.

Проверете ја папката Преземања

Папката за преземање е местото каде што се зачувани сите датотеки што ги преземаме од Интернет, или преку p2p апликација или преку апликации за пораки, е-пошта или кој било друг вид. Како општо правило, откако ќе ја преземеме датотеката што ни треба, обично ја преместуваме во папката каде што сакаме да ја зачуваме или, ако станува збор за апликација, ја инсталираме брзо. Во овој случај, многу е веројатно дека подоцна заборавивме да ја избришеме апликацијата што ја презедовме и ќе заземе вреден простор за нашиот хард диск.

Испразнете го ѓубрето

Празно ѓубре на празен хард диск

Иако може да изгледа апсурдно, многумина се корисници кои забораваат на ѓубрето, местото каде што ги испраќаме сите датотеки што сакаме целосно да ги отстраниме од нашиот хард диск. Но тие навистина не се отстрануваат се додека не го испразниме целосно затоа, откако ќе извршите темелно чистење на бескорисни датотеки од нашиот хард диск, препорачливо е да ги испразните целосно ако навистина сакаме да провериме колку простор сме оставиле на нашиот хард диск, во случај да мораме да продолжиме со чистењето или ако добија доволно простор за да можат мирно да се вратат на работа со нашиот Mac без проблеми со просторот или перформансите.

Променете го тврдиот диск

Иако може да изгледа како апсурдно решение, доколку нашиот хард диск стане мал при првите промени, треба да размислуваме за проширување на неговиот простор за складирање. Идеалот е сменете го за SSD што ни нуди многу побрза брзина на пишување и читање отколку класичните хард дискови од 7.200 вртежи во минута. Цената на овие хард дискови падна многу во последните месеци и во моментов можеме да најдеме капацитети од 500 GB за нешто повеќе од 100 евра.

Но, ако тие 500 GB изгледаат мали и имаме пари да потрошиме на SSD од 1 или 2 TB, овие модели се многу поскапи од традиционалните хард дискови, можеме да направиме значителни инвестиции за рационализирање на работата и проширување на просторот за складирање. Но, ако нашата економија не е толку бујна, ќе мора да прибегнеме кон една од 500 GB и да купиме надворешни дискови со потребниот капацитет, за секогаш да ги имаме при рака сите датотеки што треба да ги консултираме од време на време, но мора да ги имаме со еден клик на глувчето. Покрај тоа, истата единица може да се искористи за правење копии со Време на машина и убиваме две птици со еден камен.

Управувајте со складирањето преку macOS Sierra

ос-сиера

Една од новините што ни ги донесе macOS Sierra, освен промена на името на OS X во macOS, е и менаџерот за складирање, што ни овозможува за неколку секунди проверете каков вид датотеки можеме да избришеме поради нивната возраст, зошто не ги користиме, бидејќи тие се дупликати… Оваа опција во теорија е многу добра, но како и другите апликации што ветуваат дека ќе го сторат истото, треба да бидете многу претпазливи со нив и да не им верувате целосно, бидејќи може да изврши брутално чистење на нашиот хард диск без да ни покаже каков вид на датотеките планираат да ги избришат за да добијат дополнителен простор на нашиот хард диск.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

5 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   mariana dijo

  Ги бришам сите мои видеа што ги внесуваат сите документи, но кога ќе го проверам складирањето на дискот за подигање, се гледа дека тие продолжуваат да го окупираат целиот мој простор, каде се зачувани? или како да ги избришам од дискот за подигање

  1.    Ракелсмм dijo

   Точно истото ми се случува, ги избришав сите видеа од апликацијата ФОТОС што беа како 900 нешто, а сепак едвај под она што го зафаќаше. Потоа се сетив на апликацијата iPhoto што сè уште ја имам инсталирано и таму имав многу фотографии и видеа, ги избришав од таму и по ѓубрето од iPhoto и по ѓубрето од приклучоците. и таму веќе доволно бесплатно, но и покрај тоа, јас продолжувам да го окупирам она што повеќе и повеќе нема да имам повеќе да барам. Ги избришав и видеата од папката dropbox на google drive. Ми снема идеи.
   види дали можат да ни помогнат.

 2.   Ракелсмм dijo

  Ги избришав сите страници и апликации што ми текнуваат и можат да складираат видеа што претходно сум ги користела, како што се фотографии, iPhoto, dropbox, googledrive, ... но и покрај тоа, сè уште имам многу GB зафатена меморија на почетниот диск .
  Може ли некој да ми помогне ???

 3.   Маријано dijo

  здраво, ја имам инсталирано Сиера на мојот мак про ... Имам поставено датотека на iCloud и избришав од мак датотека што ми треба за да извршам програма ... Се обидувам повторно да ја преземам, но ми кажува дека немаат простор на дискот ...
  Јас веќе ги следев сите чекори и избришав програми и фотографии од мак, но сепак имам проблем со простор ...
  какво било решение?

 4.   Елизабет dijo

  Истата работа ми се случува со темата на видеата, јас немам и пишува дека имам околу 20гб. Какво решение има за ова?