Како да форматирате хард диск на Mac

Форматирајте хард диск на Mac

Во вакви работи секогаш се сеќавам кога прв пат допрев Mac: морав да го земам мобилниот телефон Symbian, да се поврзам со Messenger и да прашам како да пристапувам до MSN на мојот нов компјутер. Проблемот со промена на оперативниот систем е што тие сменија сè кај нас, па ако сме нови прекинувач сте направиле префрлување од Windows на OS X, веројатно не знаеме како да форматирате надворешен хард диск на Mac.

Додуша, процесот е едноставен, но не е ист како во Виндоус, каде што треба само да кликнете со десното копче на глувчето и да изберете „Формат“. За да го постигнеме истото во Mac OS X, ќе мора да го сториме тоа со употреба на апликацијата Алатка за дискови што е достапно во папката Алатки, што пак е во папката Апликации. Следно ќе ви покажеме како форматирајте надворешен хард диск на Mac (што не се разликува од форматирањето на Pendrive).

Како да форматирате надворешен хард диск на Mac

Како да форматирате Mac со помошна програма за дискови

 1. Ние ја отвораме Алатката за диск која, како што рековме, е во патеката Апликации / комунални услуги. Можеме да го отвориме и од Launchpad и да влеземе во папката Other или да ја отвориме Spotlight и да започнеме да го пишуваме неговото име (последниот метод ми е омилен).
 2. Во Disk Utility, ние го одбираме тврдиот диск што сакаме да го форматираме, внимавајќи да не избереме друг хард диск што можеби сме го поврзале на Mac во тоа време.
 3. Следно, кликнуваме на «Избриши».
 4. Ние избираме тип на формат што го сакаме.
 5. Конечно, повторно кликнуваме на «Избриши».

Процесот е лесен, нели? Но, во зависност од нашите потреби, ќе го форматираме дискот на еден или друг начин.

Алатка за дискови
Поврзана статија:
Совети за да го зголемите просторот на вашиот диск на Mac

Видови формат

Mac OS X Проширен

Ова е Формат на јаболко, да го кажам на брз и лесен начин. Ако форматираме хард диск што ќе го користиме само на Mac компјутери, најверојатно е дека ова е најдобриот формат што би можеле да го користиме, бидејќи сè е побрзо и работи подобро. Но, проблемот е што денес има многу компјутери и не можеме да знаеме кога ќе го користиме еден во друг оперативен систем, па мора да биде јасно дека ако го форматираме во Mac OS X Plus нема да можеме да читаме или напишете на него на друг компјутер. Овој формат не е за споделување, ајде да одиме.

MS-DOS (FAT)

Форматирајте Mac во FAT32

Можеме да кажеме дека маснотиите се универзален формат. Во Виндоус ќе го видиме како FAT32 и ако го форматираме во овој формат можеме да читаме и да пишуваме информации практично на кој било оперативен систем, кој вклучува Mac, Windows, Linux, па дури и мобилни уреди или конзоли.

Проблемот со овој формат е во тоа поддржува само датотеки до 4 GB, така што не можевме да пренесеме филм со големина на ДВД (4,7 GB) на хард диск со формат на USB или FAT. Ние секогаш го имаме решението да го поделиме, но ова може да биде кавга што не вреди.

Најдобри прелистувачи за Mac
Поврзана статија:
Прелистувач за Mac

EXFAT

EXFAT

Интересен формат за компјутер е EXFAT. Е читлив од Mac, Windows и Linux, но нема да можат да го читаат или пишуваат на други видови уреди, како што се мобилни телефони, конзоли, телевизори итн. Ако треба да пренесувате податоци помеѓу компјутерите, овој формат вреди. Ако вашата единица треба да се користи во повеќе видови уреди, подобро е да користите FAT.

Може ли да форматирам хард диск во NTFS на Mac?

NTFS

Да, но со нијанси. Епл компјутерите можат да го направат сето тоа. Всушност, можеме да инсталираме Windows со Bootcamp и да ги користиме сите негови програми. Но, бидејќи она што го сакаме е да форматираме диск во NTFS во OS X, ова не би било опција. NTFS е мајчин формат на Windows, така што нема да можеме да работиме на него со Mac веднаш надвор од кутијата.

За да форматираме хард диск во NTFS користејќи Mac, ќе мора да го инсталираме софтвер од трети страни кои, како што можеби претпоставувате, се плаќаат. Две од најдобрите програми се Paragon NTFS за Mac (Превземи) и Tuxera NTFS за Mac (Превземи) Откако ќе се преземе и инсталира една од двете програми, ќе можеме да читаме и пишуваме на кој било диск со формат NFTS, како и да го форматираме од самиот Mac.

Може ли да избришам диск на Mac без да мора да го форматирам?

Macs за форматирање

Додуша, ова може да биде очајно ако не знаеме како да го сториме тоа. Во оперативните системи базирани на Unix не можете само да бришете податоци од надворешен диск, бр. За безбедност, кога бришеме податоци од надворешен диск на Mac и Linux, овие податоци ќе одат во a скриена папка со име ". Траш". Да започнеме со тоа, ако не го видиме тоа, ќе знаеме само дека ни снема простор на дискот. Како да го решиме овој непријатен проблем? Па, тоа е многу лесно и подобро е да научите како да бришете податоци од надворешни дискови пред да одат во ѓубре.

За да можеме да избришеме податоци од надворешен диск или USB на Mac, тоа ќе мора да го сториме во два чекора: во првиот ќе го притиснеме копчето Control и, без да ги ослободиме, ќе ги повлечеме датотеката или датотеките што сакаме да ги направиме елиминира на работната површина на нашиот компјутер. Со притискање на Контрола што правиме е дека тие "се движат"Затоа, додека го копира на нашата работна површина, тој исто така целосно ќе го отстрани од нашиот надворешен диск. Вториот пат е, логично, да ја избришете датотеката со преместување во ѓубре.

Преместува датотека на Mac

Ако веќе сте ги избришале податоците, не гледате ништо во Пронаоѓачот и дискот продолжува да зафаќа простор, ќе мора да го сторите истото што го објаснивме во претходниот чекор, но прво ќе треба да земеме претходно чекор: отвори a Терминал (до кои можеме да пристапиме преку истите правци како Disk Utility) и да ја напишеме следнава команда:

стандардно напишете com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
убиец

Каде ќе треба да ставиме „ВИСТИНСКО“ за да ги видиме скриените датотеки или „ЛА FНИ“, така што скриените датотеки сè уште да бидат скриени. Со скриените датотеки што се видливи, сега можеме да ја бараме папката «. Траш» (точката од предната страна значи дека е скриена), повлечете ги податоците до работната површина и потоа до ѓубрето.

Отсега па натаму, сигурен сум дека веќе немате никаков проблем при форматирање на хард диск на Mac.

Како да форматирате Mac

Форматирајте Mac  

Mac е скоро совршена машина, но само „близу“. И покрај одличните перформанси, моќноста и леснотијата на користење на кој било негов модел преку компјутер, вистината е дека „Ѓубре“ се акумулира и на нашите компјутери Mac од апликациите што веќе сме ги деинсталирале, инсталаторите на апликациите за кои дури и не знаеме дека се наоѓаат, ажурирања, колачиња, кеш мемории и повеќе. Затоа, од време на време, добро ни доаѓа форматирајте го Mac и оставете го како свеж од фабриката. Покрај тоа, ако сакате, можете повторно да ја фрлите резервната копија на Time Machine, иако не ја препорачувам затоа што ова исто така ќе фрли дел од тоа „ѓубре“ или оние папки од кои претходно сте направиле копија на надворешен хард диск .

Предности на форматирање на Mac

Откако ќе го форматирате вашиот Mac, веднаш ќе забележите две придобивки:

 1. Складирањето на HDD или SSD-от на вашиот Mac сега има многу повеќе слободен простор, дури и откако повторно ги инсталиравте вашите апликации и дури фрливте претходна резервна копија.
 2. Вашиот мак сега работи многу повеќе непречено отколку порано, тој е побрз и поефикасен.

Како да го форматирате Mac чекор по чекор

Ако вашиот компјутер со јаболка повеќе не работи како што треба, тогаш дојде време да го форматирате вашиот Mac, нешто едноставно како следниве чекори до буквата:

 1. Направете резервна копија на вашиот Mac со Time Machine или копирајте на надворешен хард диск сè што сакате подоцна да пренесете на вашиот форматиран Mac: документи, фотографии, видеа ... Ако не ви треба ништо од ова затоа што сè е хостирано во облакот, можете да го прескокнете овој чекор.

Резервна копија на Mac

 1. Отворете ја продавницата за апликации Mac и повторно преземете ја најновата верзија на инсталаторот macOS.

Преземете macOS

 1. Во меѓувреме, одете на оваа мрежа и преземете ја алатката Создавач на дискови
 2. Откако ќе се преземат macOS и DiskMaker, проверете дали имате SD картичка или pendrive од најмалку 8 GB капацитет и поврзете го со вашиот Mac.

Производител на дискови

 1. Стартувајте ја апликацијата DiskMaker и следете ги нејзините упатства. Треба само да го изберете оперативниот систем и pendrive што ги поврзавте и да ја внесете вашата администраторска лозинка. Потоа ќе започне процес што ќе создаде а дискови за подигање на рече pendrive. Бидете трпеливи, процесот трае некое време, затоа не правете ништо додека не се појави порака на екранот што покажува дека сè е подготвено.

Форматирајте Mac

 1. Откако ќе заврши процесот, отворете „System Preferences“ à „Startup Disk“. Изберете го новиот диск за подигање (pendrive што го создадовте) и кликнете на рестартирање. Доколку биде побарано, потврдете го дејството и почекајте да се активира вашиот Mac со инсталаторот macOS на екранот.
 2. Сега изберете "Алатка за диск", изберете ја тековната партиција на вашиот Mac и притиснете го копчето Избриши бидете сигурни дека ќе го чувате во формат „Mac OS Plus (Journaled)“. Ова ќе го избрише целиот тековен оперативен систем, оставајќи го вашиот Mac чист за новата инсталација.
 3. Излезете од „Disk Utility“ и продолжете со процесот на инсталација на macOS како и обично.

Кога ќе биде побарано, внесете го вашиот Apple ID, и вашиот „нов“ Mac автоматски ќе ги синхронизира обележувачите, историјата, обележувачите, содржината на Apple Music, слики и видеа од апликацијата Фотографии, документи и датотеки зачувани во iCloud диск и многу повеќе.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако сте го форматирале за продажба, не внесувајте го вашиот Apple ID, во тоа време можете да го исклучите за да може неговиот нов сопственик да го конфигурира.

И Voilà! Веќе го форматиравте вашиот Mac и сега сега можете да уживате во најновата верзија на оперативниот систем на целосно чиста инсталација. Веднаш ќе забележите дека вашиот Mac работи побрзо и неспокојот и дека има повеќе слободен простор за складирање.

Сега само треба да ја отворите продавницата за апликации Mac, одете во делот „Купено“ и започнете со преземање и инсталирање на сите апликации што ги користите редовно. Друга голема предност е што овие апликации ќе бидат инсталирани во нивната најнова верзија и нема да се ажурираат по ажурирањето.

Конечно, ако се прашувате колку често треба да форматирате Mac, само ќе ви кажам дека го правам тоа еднаш годишно, што се совпаѓа со објавувањето на новата верзија, и така мојот тим секогаш оди глатко.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

13 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   никехелмут dijo

  Здраво, благодарам за помошта. Јас го направив она што го препорачавте и ако малку го зголемам капацитетот на слободен простор во просторот за складирање, но сега големината на фотографиите, аудио и филмовите веќе не се прикажува во тој прозорец, како и порано. Ве молам, како да направам за складирање, покажете го тоа складирање.
  Благодарам

 2.   никехелмут dijo

  Па, се чини дека беше доволно да се испразни ѓубрето за да се видат очигледните вредности на видео, аудио, фотографии и резервна копија. Мојот сомнеж е дека процентот варираше многу во однос на она што го имаше пред да го направите процесот што го препорачавте (категоријата други е огромна во споредба со останатите, патем, но претпоставувам дека е нормална). Како и да е, ако имате какви било предлози за подобрување на перформансите на мојот «MacBook Pro (мрежница, 15 инчи, средина 2014)», би го ценел затоа што чувствувам дека е намален, а некогаш трае некое време да се исклучи, а понекогаш виси за малку време, но тоа зависи.
  Благодарам

 3.   Даниел dijo

  Здраво Имам мултимедијален хард диск и сакам да го форматирам со ntfs. со систем на капетан или xs
  како можам да го направам тоа

  1.    Jordорди Гименез dijo

   Здраво Даниел,

   мора да го поврзете со Mac и од опцијата Disk Utility следете ги чекорите во написот на тој диск за потрага по OS X Plus (со регистар)

   Со почит

 4.   Вилсон dijo

  My Pro Updated, но стана премногу бавен, дали е од 4 до 8 рам или се препорачува да се препише? Ви благодарам

 5.   алварок 2014 година dijo

  Sony 4K чита дискови на екстат

 6.   Дејвис dijo

  Здраво добро, како можам да форматирам мак со 2 внатрешни HDD, еден солиден и еден „нормален“?

  патем, нема соодветна компатибилност и серија е Samsung ssd 840 pro серија.

  Однапред ви благодариме.

  однос на

  1.    Дејвис dijo

   „Патем, нема трим компатибилност и тоа е серија Samsung ssd 840 pro“.

   добро, тоа е она што го вели во "за овој Mac"

 7.   Рене dijo

  Здраво, помош,
  Го менувам оригиналниот хард диск затоа што беше лош. Ја сфатив оваа ситуација кога се обидов да го инсталирам капетанот и одеднаш машината се заклучи. Во Apple отидов на проблем, но тие рекоа лош хард диск. Немам диск за подигање.
  Јас менувам нов хард диск од 1 TB SSHD и ставам нова 16 GB RAM меморија пред 4 GB. Повторно се вратив во Apple и тие не можеа да го инсталираат капетанот. Тестирав на друга машина и RAM меморија ако работи. Техничар тестираше хард диск и тој исто така работеше. Микропроцесор исто така работеше.
  Тука, податоците од мојот компјутер, некои може да го имаат истиот проблем
  Macbook pro во просек во 2010 година, имаше инсталирано Сноу Леопард. Неисправниот хард диск беше 500 GB и 4 GB RAM. Се префрлам на 1TB хард диск и 16 GB RAM.
  поздрав, благодарам за раката претходно
  Рене

 8.   Габриел Мартинез dijo

  пријател имам макбук про на тетка ми што има пасворд ефи на биос и нема корисничка сметка на оперативниот систем сакам да ја форматирам како што можам да направам

 9.   Карлос dijo

  Здраво пријателе, јас сум од Мак!
  Имам нов надворешен хард диск и треба да го форматирам за да го користам на мојот iMac. Ова е модел на мојот пасош WD. Се случува да ги направам чекорите за изведување на форматот, но кога ќе стигнам до последниот прозорец и кликнам на бришење,
  порака ми вели: "Отстранувањето на јачината на звукот не успеа поради грешка: Дискот не може да се одмонтира"
  Други времиња: »Дискот не може да се отвори» и графичката за бришење престанува да исчезнува, а Дискот останува неформатиран.
  Може ли да ми кажете што е проблемот ??? Благодарам и поздрав. Карлос.

 10.   сортизроза dijo

  Здраво Инсталирав нов клучен SSD диск во средината на 2010 MBP, кој беше ажуриран со Сиера. Се обидувам да го форматирам дискот и тој нема да ми дозволи да го избришам. Мапата за партиции е наведена како некомпатибилна.

  Ако се обидам да вратам од временската машина, таа продолжува да го бара дискот за дестинација. Претпоставувам дека е затоа што не е форматиран.
  Како можам да постигнам промена на формат и компатибилност?

 11.   Хозе dijo

  здраво .. размислувам да купам мултимедијален хард диск WD. но продавачот ми кажува дека поддржува само формат MAC, MAC OS PLUS.
  моето прашање е дали можете да направите нешто ... да го форматирате или нешто за да работи со прозорци?
  Ви благодариме.