Како да поправите оневозможен iPhone

iPhone е оневозможен

Со воведувањето на Touch ID и подоцна Face ID, корисниците можат лесно да ги отклучат своите терминали без да мора да внесете безбедносна шифра, избегнувајќи ја потребата да се крие за никој да не види дека го воведуваат.

Сепак, тоа е меч со две острици. И ова го велам затоа што, ако заборавиме да го користиме толку малку, можеме целосно да го блокираме телефонот ако погрешно го внесеме кодот до 10 пати. Во тоа време, пораката ќе се прикаже iPhone е оневозможен.

Зошто се појавува пораката iPhone е оневозможен?

Како безбедносна мерка, кога 5 пати погрешно го внесуваме кодот за отклучување на нашиот уред, ова ќе биде заклучен една минута, давајќи ни време да размислиме и да се увериме кој е безбедносниот код на нашиот уред.

уреди pdf
Поврзана статија:
Како да уредувате PDF-датотеки на iPhone

По првата минута ќе имаме Уште 2 обиди пред терминалот повторно да се сруши. Овој пат ќе треба да почекаме 5 минути.

Ако направиме грешка по осми пат, терминалот повторно ќе биде оневозможен, но овој пат, 15 минути. По неуспехот во деветтиот обид, разладувањето ќе се продолжи на 60 минути.

Десеттиот обид е последниот што Apple ни го нуди за да можеме да го отклучиме нашиот терминал претходно блокирајте го трајно и ќе ни ја покаже пораката iPhone disabled.

Како да поправите оневозможен iPhone

Во зависност од тоа колку сте внимателни, можеме да најдеме проблем. Ако имате договорено простор во iCloud, целата содржина на вашиот iPhone се складира во облакот на Apple.

Но, ако не, а неодамна сте ни поддржале, имаме проблем. Проблемот е што единственото решение за оваа порака е вратете го нашиот уред од нула, што подразбира губење на сета содржина што се наоѓа во него.

поставете рингтон на iPhone
Поврзана статија:
Како да ставите рингтон на iPhone

Apple треба да имплементира функција која ќе овозможи, преку iCloud, отклучете го пристапот до терминалот без да видите потреба да ја избришете целата содржина тоа е внатре.

отклучете го екранот на Samsung

Корејската компанија Самсунг, ни овозможува да го отклучиме нашиот терминал доколку сме го заборавиле кодот за заклучување, шема или уредот не го препознава нашиот отпечаток од прст или лице без бришење.

Се разбира, се додека го имаме регистрирано терминалот на наше име со сметка на Samsung. Откако ќе го отклучиме, ќе не покани да создадеме друг код за заклучување, шема или повторно скенирајте го нашиот отпечаток од прст или лице.

iPhone 12
Поврзана статија:
Како да споделите Wi-Fi од iPhone

Се надеваме дека Apple вклучете ја оваа опција во не толку далечна иднина бидејќи ќе избегне многу главоболки.

да се поправи iТелефонот е исклучен, мора да ги извршиме чекорите што ви ги прикажувам подолу.

Исклучете го уредот

За да се спроведе овој процес, потребен е компјутер со инсталиран iTunes (можете да го преземете од Microsoft Store) или Mac кој, во зависност од неговата верзија, ќе го вклучи iTunes како апликација или вградена во системот (почнувајќи со macOS Catalina).

Првото нешто што мора да направиме е исклучете го уредот, процес кој варира во зависност од моделот на iPhone.

Исклучете ги iPhone 8, iPhone X или понови и iPhone SE втора генерација:

Исклучете ги iPhone 8, iPhone X или понови и iPhone SE втора генерација:

Ние притискаме на копче за намалување на јачината на звукот и копче за исклучување на екранот додека на екранот не се прикаже лизгачот за исклучување на уредот.

Исклучете го iPhone 7 / iPhone 7 Plus и порано, iPhone SE прва генерација:

исклучете го стариот iPhone

Долго притиснете го копчето за вклучување екранот додека не се појави лизгач за исклучување на уредот.

Откако ќе го исклучиме уредот, мораме почекај минута за да бидете сигурни дека е целосно исклучен.

Активирајте го режимот за обновување

Исто како што не постои единствен начин да се исклучи iPhone, да се влезе во режим за обновување, да се активира режимот за обновување на iPhone, имаме извршете различна операција во зависност од моделот.

Активирајте го режимот за обновување iPhone 8, iPhone X или понов и iPhone SE втора генерација:

Режим за обновување на iPhone

Како да го активирате режимот за обновување iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Активирајте го режимот за обновување iPhone 6s и претходните, iPhone 1-ва генерација

Откако ќе го лоцираме копчето што ќе ни овозможи да го активираме режимот за обновување на нашиот iPhone, мораме држете го притиснато додека го поврзуваме iPhone со нашиот компјутер или Mac.

режим за обновување

Откако ќе се прикаже сликата погоре (или слична), престанавме да го притискаме копчето. Сега треба да го користиме компјутерот.

Врати го iPhone

Вратете го iPhone со iTunes

Windows PC – macOS Mojave и порано

Ако користиме компјутер со Windows или Mac со macOS Mojave или порано, продолжуваме со отворање на iTunes.

Вратете го iPhone со macOS

macOS Catalina и подоцна

Ако користиме Mac со macOS Catalina или повисоко, мора да го лоцираме уредот во левата колона и да го избереме.

Откако уредот ќе биде препознаен од уредот, iTunes или Finder (во зависност од верзијата на macOS) ќе открие дека е во режим за обновување и ќе ни понуди две опции:

  • Врати. Со кликнување на оваа опција, целата содржина зачувана во неа ќе биде избришана. Ако имаме резервна копија на истиот компјутер, ќе можеме да ја вратиме откако ќе заврши процесот.
  • Ажурирање. Оваа опција не го решава проблемот кога терминалот е заклучен, туку се користи кога уредот има проблеми со правилното стартување.

Неколку совети

Ако ви е тешко да се сетите што е кодот за отклучување на вашиот уред и не сакате да ризикувате да ги изгубите сите податоци што сте ги зачувале на уредот кога ќе ги вратите, треба разгледајте ја можноста за договор со iCloud.

Ако сакате да задржите копија од целата содржина што ја креирате (фотографии, видеа) или да копирате на вашиот уред, идеалното решение е да користите iCloud. Преку iCloud, ќе имате во секое време копија од целата содржина на вашиот уред во облакот на Apple, содржина што можете да ја обновите откако ќе го вратите пристапот до вашиот уред.

Apple ни ги става на располагање 3 платени планови за складирање, покрај 5 GB понудени бесплатно:

  • 50 GB за 0,99 евра месечно.
  • 200 GB за 2,99 евра месечно.
  • 2 ТБ за 9,99 евра месечно.

Ако веќе имате договорено простор за складирање во облакот со друга платформа, можете да ги искористите бесплатните 5 GB за да ги чувате податоците од адресарот, календарот, задачите, белешките и друго во iCloud.

Со апликацијата за платформа за пристап во облак што ја користите (OneDrive, Dropbox, Google Drive...) можете да ја конфигурирате апликацијата така што прикачете ја целата нова содржина што доаѓа во апликацијата Фотографии.

Друга опција е да користите iTunes на Windows или Mac да редовно правете резервни копии за да избегнете губење на онолку фотографии и видеа колку што сте направиле со вашиот уред.

Оваа опција е достапна и во компјутери управувани од macOS Catalina или подоцна.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.