Si të formatoni një hard disk në Mac

Formatoni hard disk në Mac

Në çështje si kjo, unë mbaj mend gjithmonë herën e parë që prekja një Mac: Unë duhej të merrja celularin tim Symbian, të lidhesha me Messenger dhe të pyesja se si të hyja në MSN në kompjuterin tim të ri. Problemi me ndryshimin e sistemit operativ është se ata na kanë ndryshuar gjithçka, kështu që nëse jemi një i ri Switcher ju keni bërë kalimin tuaj nga Windows në OS X, ndoshta nuk e dimë si të formatoni hard disk të jashtëm në Mac.

Pa dyshim, procesi është i thjeshtë, por nuk është i njëjtë me Windows, ku thjesht duhet të klikoni me të djathtën në disk dhe të zgjidhni "Format". Për të arritur të njëjtën gjë në Mac OS X do të duhet ta bëjmë duke përdorur aplikacionin Shërbimi i diskut i cili është i disponueshëm në dosjen Utilities që nga ana tjetër është brenda dosjes Applications. Tjetra do t'ju tregojmë se si formatoni një hard disk të jashtëm në Mac (e cila nuk ndryshon nga formatimi i një Pendrive).

Si të formatoni hard disk të jashtëm në Mac

Si të Formatoni Mac me Shërbimin e Diskut

 1. Ne hapim Disk Utility e cila, siç kemi thënë, është në rrugën Applications / Utilities. Ne gjithashtu mund ta hapim atë nga Launchpad dhe të futemi në dosjen Të tjerët ose të hapim Spotlight dhe të fillojmë të shkruajmë emrin e saj (metoda e fundit është e preferuara ime).
 2. Në Disk Utility, ne zgjedhim hard diskun që duam të formatojmë, duke u kujdesur që të mos zgjedhim ndonjë hard disk tjetër që mund të kemi lidhur me Mac në atë kohë.
 3. Pastaj klikojmë në "Fshi".
 4. Ne zgjedhim llojin e formatit që duam.
 5. Në fund, përsëri klikojmë në «Fshi».

Procesi është i lehtë, apo jo? Por, në varësi të nevojave tona, ne do ta formatojmë diskun në një mënyrë apo në një tjetër.

Shërbimi i diskut
Artikulli i lidhur:
Këshilla për të maksimizuar hapësirën në disk në Mac

Llojet e formatit

Mac OS X i zgjeruar

Kjo është Formati i mollës, për ta thënë atë në një mënyrë të shpejtë dhe të lehtë. Nëse formatojmë një hard disk që do ta përdorim vetëm në kompjuterët Mac, ka shumë të ngjarë që ky të jetë formati më i mirë që mund të përdorim, pasi gjithçka është më e shpejtë dhe funksionon më mirë. Por problemi është se sot ka shumë kompjuterë dhe ne nuk mund ta dimë kur do ta përdorim atë në një me një sistem tjetër operativ, kështu që duhet të jetë e qartë se nëse e formatojmë atë në Mac OS X Plus nuk do të jemi në gjendje të lexojmë ose shkruaj në të në një kompjuter tjetër. Ky format nuk është për ta ndarë, le të shkojmë.

MS-DOS (FAT)

Formatoni Mac në FAT32

Mund të themi se FAT është format universal. Në Windows do ta shohim si FAT32 dhe nëse e formatojmë në këtë format mund të lexojmë dhe shkruajmë informacione praktikisht në çdo sistem operativ, i cili përfshin Mac, Windows, Linux e madje edhe pajisje mobile ose konzolla.

Problemi me këtë format është se mbështet vetëm skedarë deri në 4 GB, kështu që nuk mund të transportonim një film me madhësi DVD (4,7 GB) në një hard disk të formatuar nga USB ose FAT. Ne gjithmonë kemi zgjidhjen për ta ndarë atë, por kjo mund të jetë një sherr që nuk ia vlen.

Shfletuesit më të mirë për Mac
Artikulli i lidhur:
Shfletuesi për Mac

exFAT

exFAT

Një format interesant për informatikë është exFAT. ajo është e i lexueshëm nga Mac, Windows dhe Linux, por ata nuk do të jenë në gjendje ta lexojnë ose shkruajnë atë në lloje të tjera të pajisjeve, të tilla si telefona celularë, konzolla, televizione, etj. Nëse duhet të transportoni të dhëna midis kompjuterëve, ky format ia vlen. Nëse njësia juaj duhet të përdoret në më shumë lloje të pajisjeve, më mirë të përdorni FAT.

A mund të formatoj një hard disk në NTFS në Mac?

NTFS

Po, por me nuanca. Kompjuterët e Apple mund t’i bëjnë të gjitha. Në fakt, ne mund të instalojmë Windows me Bootcamp dhe të përdorim të gjitha programet e tij. Por meqenëse ajo që duam është që të formatojmë një disk në NTFS në OS X, ky nuk do të ishte një opsion. NTFS është formati vendas i Windows, kështu që ne nuk do të jemi në gjendje të punojmë në të me një Mac menjëherë jashtë kutisë.

Për të formatuar një hard disk në NTFS duke përdorur një Mac do të duhet të instalojmë softuer i palës së tretë të cilat, siç mund ta keni menduar, paguhen. Dy nga programet më të mira janë Paragon NTFS për Mac (download) dhe Tuxera NTFS për Mac (download) Sapo të shkarkohet dhe instalohet një nga dy programet, ne do të jemi në gjendje të lexojmë dhe shkruajmë në çdo disk me format NFTS, si dhe ta formatojmë atë nga vetë Mac.

A mund ta fshij një disk në Mac pa pasur nevojë ta formatoj?

Mac-et për formatim

Pa dyshim, kjo mund të jetë e dëshpëruar nëse nuk dimë ta bëjmë. Në sistemet operative të bazuara në Unix nuk mund të fshini thjesht të dhëna nga një disk i jashtëm, jo. Për siguri, kur fshijmë të dhëna nga disku i jashtëm në Mac dhe Linux, këto të dhëna do të shkojnë në një dosje e fshehur me emrin ". Trash". Si fillim, nëse nuk e shohim, do të dimë vetëm se po na mbaron hapësira në disk. Si ta zgjidhim këtë problem të pakëndshëm? Epo, është shumë e lehtë dhe është më mirë të mësosh se si të fshish të dhënat nga disqet e jashtme para se të shkojnë në koshin e plehrave.

Për të qenë në gjendje të fshijmë të dhëna nga një disk i jashtëm ose USB në Mac, do të duhet ta bëjmë atë në dy hapa: në të parin do të shtypim tastin e Kontrollit dhe, pa e lëshuar, do të tërheqim skedarin ose skedarët që duam për të eleminuar në desktopin e kompjuterit tonë. Duke shtypur Control çfarë po bëjmë është se ata "lëvizin"Prandaj, ndërsa e kopjoni në desktopin tonë, ai gjithashtu do ta heq plotësisht atë nga disku ynë i jashtëm. Koha e dytë është, logjikisht, të fshini skedarin duke e zhvendosur atë në plehra.

Skedari po zhvendoset në Mac

Nëse i keni fshirë tashmë të dhënat, nuk shihni asgjë në Finder dhe disku vazhdon të zërë hapësirë, do të duhet të bëni të njëjtën gjë siç e kemi shpjeguar në hapin e mëparshëm, por së pari do të duhet të ndërmarrim një hap të mëparshëm: hap një Terminal (të cilat mund t'i qasemi përmes të njëjtave rrugë si Disk Utility) dhe shkruajmë komandën e mëposhtme:

parazgjedhjet shkruaj com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
findall killall

Aty ku do të na duhet të vendosim "TRUE" për të parë skedarët e fshehur ose "FALSE" në mënyrë që skedarët e fshehur të jenë akoma të fshehur. Me skedarët e fshehur që i kemi në sy tani mund të kërkojmë dosjen «. Trash» (pika përpara do të thotë se është e fshehur), tërhiqni të dhënat në desktop dhe më pas në plehra.

Tani e tutje jam i sigurt që nuk keni më asnjë problem kur formatoni një hard disk në Mac.

Si të formatoni Mac

Formatoni Mac  

Mac është një makinë gati e përsosur, por vetëm "afër". Pavarësisht performancës së saj të shkëlqyeshme, fuqisë dhe lehtësisë së përdorimit të cilitdo prej modeleve të tij mbi një PC, e vërteta është se "Junk" gjithashtu grumbullohet në kompjuterët tanë Mac nga aplikacionet që tashmë kemi çinstaluar, instaluesit e aplikacioneve që as nuk i dimë se janë ende aty pranë, azhurnime, cookies, memorje të fshehura etj. Prandaj, herë pas here, ju vjen në ndihmë formatoni Mac dhe lëreni sa më të freskët nga fabrika. Për më tepër, nëse dëshironi, mund ta hidhni përsëri rezervën tuaj Time Machine, megjithëse nuk e rekomandoj sepse kjo do të hidhte edhe një pjesë të atyre "mbeturinave", ose ato dosje që më parë keni bërë një kopje në një hard disk të jashtëm .

Avantazhet e formatimit të Mac

Pasi të keni formatuar Mac-in tuaj, menjëherë do të vini re dy përfitime:

 1. Hapësira ruajtëse HDD ose SSD e Mac-it tuaj tani ka shumë më shumë hapësirë ​​të lirë, edhe pasi të keni riinstaluar aplikacionet tuaja dhe madje të keni hedhur një rezervë të mëparshme.
 2. Mac juaj tani punon shumë më mirë sesa më parë, është më i shpejtë dhe më efikas.

Si të formatoni Mac hap pas hapi

Nëse kompjuteri juaj me mollë nuk punon më siç duhet, atëherë ka ardhur koha të formatoni Mac-in tuaj, diçka aq e thjeshtë sa të ndiqni hapat e mëposhtëm në letër:

 1. Bëni një kopje rezervë të Mac-ut tuaj me Time Machine ose kopjoni në një hard disk të jashtëm gjithçka që dëshironi të transferoni më vonë në Mac-in tuaj të formatuar: dokumente, fotografi, video ... Nëse nuk keni nevojë për ndonjë nga këto sepse keni gjithçka të pritur në re, mund ta kaloni këtë hap.

Rezervë në Mac

 1. Hapni Mac App Store dhe shkarkoni përsëri versionin e fundit të instaluesit të macOS.

Shkarkoni macOS

 1. Ndërkohë, shkoni te këtë rrjetë dhe shkarkoni mjetin Disk Maker
 2. Pasi të shkarkohen macOS dhe DiskMaker, sigurohuni që të keni një kartë SD ose një pendrive të paktën 8 GB kapacitetin dhe lidheni atë me Mac tuaj.

Prodhuesi i disqeve

 1. Nisni aplikacionin DiskMaker dhe ndiqni udhëzimet e tij. Thjesht duhet të zgjidhni sistemin operativ dhe pendrive që keni lidhur dhe të futni fjalëkalimin tuaj të administratorit. Pastaj do të fillojë një proces që do të krijojë një disk boot në tha pendrive. Bëni durim, procesi zgjat pak, kështu që mos bëni asgjë derisa të shfaqet një mesazh në ekran që tregon se gjithçka është gati.

Formatoni Mac

 1. Pasi të ketë mbaruar procesi, hapni "System Preferences" à "Startup Disk". Zgjidhni diskun e ri të nisjes (pendrive që keni krijuar) dhe klikoni në rinisjen. Nëse ju kërkohet, konfirmoni veprimin dhe prisni që Mac-u juaj të fillojë me instaluesin macOS në ekran.
 2. Tani zgjidhni "Disk Utility", zgjidhni ndarjen aktuale në Mac tuaj dhe shtypni butonin Fshi duke u siguruar që ta mbani atë në formatin "Mac OS Plus (Journaled)". Kjo do të fshijë të gjithë sistemin operativ aktual, duke e lënë Mac tuaj të pastër për instalimin e ri.
 3. Dilni nga "Disk Utility" dhe vazhdoni me procesin e instalimit të macOS si zakonisht.

Kur të kërkohet, shkruani ID-në tuaj Apple, dhe Mac-i juaj "i ri" do të sinkronizojë automatikisht faqeshënuesit, historikun, faqeshënuesit, përmbajtjen e Apple Music, imazhet dhe videot nga aplikacioni Fotografitë, dokumentet dhe skedarët e ruajtur në iCloud Drive dhe më shumë.

SHËNIM: Nëse e keni formatuar atë për të shitur, mos futni Apple ID-në tuaj, në këtë kohë mund ta çaktivizoni në mënyrë që pronari i tij i ri ta konfigurojë.

Dhe Voilà! Ju tashmë keni formatuar Mac tuaj dhe tani tani mund të shijoni versionin e fundit të sistemit operativ në një instalim plotësisht të pastër. Menjëherë do të vini re që Mac-i juaj funksionon më shpejt dhe më mirë, dhe se ka më shumë hapësirë ​​për ruajtje falas.

Tani ju vetëm duhet të hapni Mac App Store, shkoni te seksioni "Blerura" dhe filloni të shkarkoni dhe instaloni të gjitha aplikacionet që përdorni rregullisht. Një avantazh tjetër i madh është se këto aplikacione do të instalohen në versionin e tyre të fundit dhe nuk azhurnohen pas azhurnimit.

Më në fund, nëse mendoni se sa shpesh duhet të formatoni një Mac, unë thjesht do t'ju tregoj se e bëj një herë në vit, që përkon me daljen në treg të versionit të ri, dhe kështu ekipi im gjithmonë shkon mirë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

13 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   nickyhelmut dijo

  Përshëndetje, faleminderit për ndihmën tuaj. Unë bëra atë që ju rekomanduat dhe nëse e rritja pak kapacitetin e hapësirës së lirë në hapësirë ​​ruajtëse, por tani madhësia e fotove, audios dhe filmave nuk shfaqet më në atë dritare, siç bëri më parë. Ju lutem, si mund ta bëj unë për magazinimin e tregoj atë hapësirë ​​ju lutem.
  Falënderim

 2.   nickyhelmut dijo

  Epo, duket se ishte e mjaftueshme për të zbrazur plehrat për të parë vlerat e dukshme të videos, audios, fotove dhe rezervimit. Dyshimi im është se proporcioni ndryshonte shumë në lidhje me atë që kishte përpara se të bënte procesin që rekomandove (kategoria tjetër është e pamasë krahasuar me pjesën tjetër nga rruga, por unë mendoj se është normale). Sidoqoftë, nëse do të kishit ndonjë sugjerim për të përmirësuar performancën e «MacBook Pro» tim (Retina, 15 inç, në mes të 2014) do ta vlerësoja sepse mendoj se është zvogëluar dhe nganjëherë duhet kohë të fiket dhe nganjëherë varet për pak kohë por po.
  Falënderim

 3.   daniel dijo

  Pershendetje Unë kam një hard disk multimedial dhe dua ta formatoj me ntfs. me sistemin e kapitenit ose xs
  si mund ta bej

  1.    Jordi Gimenez dijo

   Pershendetje Daniel,

   duhet ta lidhni atë me Mac dhe nga opsioni Disk Utility ndiqni hapat në artikullin në atë disk që kërkon ushqimin OS X Plus (me regjistër)

   të fala

 4.   Wilson dijo

  Pro i azhurnuar, por është bërë shumë i ngadaltë, a është nga 4 në 8 Ram apo këshillohet ta përshkruash? Faleminderit

 5.   alvarok 2014 dijo

  Sony 4K lexon disqe në exfat

 6.   Dejvis dijo

  Përshëndetje mirë, si mund të formatoj një mac me 2 HDD të brendshëm, një solid dhe një tjetër "normal"?

  nga rruga, nuk ka përputhshmëri të rregulluar dhe është një seri samsung ssd 840 pro.

  Thanks in advance.

  regards

  1.    Dejvis dijo

   "Nga rruga, nuk ka përputhshmëri të rregulluar dhe është një seri samsung ssd 840 pro."

   mirë kjo është ajo që thotë në "në lidhje me këtë mak"

 7.   Rene dijo

  Pershendetje, ndihme,
  Unë ndryshoj hard drive tim origjinal sepse ishte e keqe. E mora këtë situatë kur përpiqesha të instaloja kapitenin dhe papritmas makina u kyç. Në Apple shkova për problem, por ata thanë hard drive të keq. Unë nuk kam një disk boot.
  Unë ndryshoj një hard disk të ri 1 TB SSHD dhe vendos një RAM të ri 16 GB para 4 GB. Unë u ktheva përsëri në Apple dhe ata nuk mund ta instalonin kapitenin. Kam bërë provë në një makinë tjetër dhe RAM nëse funksiononte. Tekniku bëri testimin e diskut të ngurtë dhe gjithashtu funksionoi. Mikroprocesori gjithashtu punoi.
  Këtu të dhënat nga kompjuteri im, disa mund të kenë të njëjtin problem
  Macbook pro mesatarisht 2010, kishte të instaluar Snow Leopard. Disku i fortë me defekt ishte 500 GB dhe një Ram 4 GB. Kaloj në një hard disk 1TB dhe 16 GB RAM.
  pershendetje, faleminderit per doren me pare
  Rene

 8.   Gabriel Martinez dijo

  shoku une kam nje macbook pro te tezes sime qe ka fjalen efi te bios dhe nuk ka llogarine e perdoruesit te sistemit operativ dua ta formatoj pasi mund ta bej

 9.   Carlos dijo

  Përshëndetje shoku i jam nga Mac!
  Kam një Hard Drive të ri të jashtëm dhe duhet ta formatoj që ta përdor në iMac tim. Isshtë një model pasaporta ime WD. Ndodh që të bëj hapat për të kryer formatin, por kur shkoj në dritaren e fundit dhe klikoj mbi fshirjen,
  një mesazh më thotë: "Heqja e vëllimit ka dështuar për shkak të gabimit: Disku nuk mund të hiqet"
  Herë të tjera: »Nuk mund të hapet Disku» dhe grafiku i fshirjes ndalet së zhdukuri, dhe Disku mbetet i pa formatuar.
  Ju lutem mund të më tregoni se cili është problemi ??? Faleminderit dhe te fala. Karlos

 10.   drejtshkrimor dijo

  Pershendetje Kam instaluar një makinë të re Srucial SSD në mes të 2010 MBP e cila është azhurnuar me Sierra. Mundohem të riformatoj diskun dhe nuk më lë të fshij. Harta e ndarjes renditet si e papajtueshme.

  Nëse përpiqem të rivendos nga makina e kohës, ajo vazhdon të kërkojë diskun e destinacionit. Supozoj se është sepse nuk është i formatuar.
  Si mund të arrij ndryshimin dhe pajtueshmërinë e formatit?

 11.   jose dijo

  pershendetje .. Jam duke menduar te blej nje hard disk multimedial WD. por shitësi me thote qe ajo mbështet vetëm formatin MAC, MAC OS PLUS.
  pyetja ime është nëse mund të bësh diçka ... ta formatosh apo diçka për ta bërë atë të funksionojë me windows?
  Ju faleminderit.