Këshilla për të maksimizuar hapësirën në disk në Mac

Boot disk i plotë Mac

Si rregull i përgjithshëm, përdoruesit duhet të ruajnë një mori gjërash, me pakuptimësi, vetëm në rast se më duhen ndonjë ditë, derisa të vijë një kohë kur ose Epo ju lëvizni shtëpinë dhe shkoni të jetoni në një depo Ose filloni të hidhni gjithçka që mendonit se do t'ju duhej një ditë, por pas disa vitesh e keni kuptuar se ishte marrëzi sovrane.

Nëse flasim për gjërat tona të vështira, çështja është saktësisht e njëjtë. Në më shumë se një rast, një dokument, imazh ose video na është kaluar dhe ne i kemi kopjuar ato në kompjuterin tonë me qëllim që ta shijojmë atë në heshtje, porme kohën harrojmë dhe bie në harresë derisa në fund të fundit është një skedar më shumë që po zë vend pa nevojë në Mac-in tonë.

Por e njëjta gjë ndodh me imazhet ose videot që shkarkojmë nga interneti, por veçanërisht me videot e filmave. Në vitet e fundit, madhësia e këtij lloji të videos ka qenë rreth 2 GB, një hapësirë ​​që mund të caktohet pa probleme në hard diskun tonë, kur ka 2 ose 3 filma, por nëse fillojmë të shkarkojmë gjithçka që bie në duart tona majtas dhe djathtas, disku ynë kryesor i ngurtë do të bëhet një tangë skedarësh të panevojshëm që me kalimin e kohës do të ndikojnë në performancën e Mac-ut tonë.

Shfletuesit më të mirë për Mac
Artikulli i lidhur:
Shfletuesi për Mac

Në çdo sistem operativ, është gjithmonë e këshillueshme që të keni të paktën 10% hapësirë ​​të lirë në mënyrë që sistemi të funksionojë me lehtësi pa treguar probleme të performancës. Dhe OS X nuk është përjashtim. Nëse vëzhgojmë se Mac-u ynë fillon të mendojë gjërat mbi një herë, do të duhet të hedhim një vështrim në hapësirën e magazinimit dhe mënyrën e shpërndarjes së saj për të marrë një ide se ku duhet ta kalojmë fshesën. Për ta bërë këtë, klikoni në menunë Apple > Rreth këtij Mac> Më shumë informacion> Storage.

Hard disk i plotë në Mac

Kjo meny do të na tregojë se si e kemi shpërndarë hapësirën në Mac-in tonë: video, aplikacione, foto, audio dhe të tjera. Siç mund ta shihni në imazhin e mësipërm, shumica e diskut të ngurtë janë video të ndjekura nga ajo e panjohur e quajtur Të tjerët, e cila është gjithmonë kaq e vështirë për t'u identifikuar dhe ndonjëherë është e pamundur. Në këtë rast, është e qartë se nëse do të më duhet të hap hapësirë ​​në Mac-in tim do të duhet të heq qafe një pjesë të madhe të atyre videove, ose duke i kopjuar ato në një disk të jashtëm ose duke i fshirë nëse nuk më duhen vërtet. .

Lironi hapësirë ​​në hard drive tuaj Mac

Një nga shumë përparësitë që na ofron OS X krahasuar me Windows, është se nga seksioni Storage mund të shohim në çdo kohë çfarë lloji të skedarëve po zënë një hapësirë ​​më të madhe në hard diskun tonë, kështu që nëse i kemi të gjitha skedarët tanë të organizuar mirë, ne do të jemi në gjendje të zgjidhim shpejt problemet hapësinore që po ndikojnë në hard diskun tonë.

Fshini kopjet rezervë të iTunes

Edhe pse versionet e fundit të të dy iOS dhe iTunes po e bëjnë të panevojshme lidhjen e pajisjeve tona me Mac për pothuajse asgjë, gjithmonë duhet ta lidhim për të bërë një kopje rezervë të pajisjes sonë, qoftë iPhone, iPad apo iPod touch, rezervë që do të na vijë në ndihmë nëse do të shkëpusim jailbreak pajisjen tonë ose nëse do të azhurnohemi në një version më modern të iOS pasi që gjatë procesit diçka mund të dështojë dhe do të na duhet të rimëkëmbet pajisjen tonë nga e para dhe të rivendosim rezervimin me të gjitha aplikacionet dhe informacionin që kishim ruajtur në të.

Artikulli i lidhur:
Probleme me lidhjen Bluetooth të Mac-ut tuaj?

Nëse kemi pajisje të shumta, këto kopje rezervë mund të marrin disa gigabajt. Nëse, si rregull i përgjithshëm, ne zakonisht nuk kryejmë një instalim të pastër të secilit version të ri të sistemit operativ që Apple lëshon çdo vit, por thjesht e azhurnojmë atë, ka të ngjarë që me kalimin e viteve, disa pajisje të kenë kaluar nëpër duart tona dhe siguria e kopjeve e së njëjtës vazhdon të ruhet në iTunes. Çdo rezervë mund të marrë disa gigabajt, gigabajt që ne mund t'i çlirojmë shpejt duke hyrë në kopjet rezervë dhe duke eliminuar rezervimin e pajisjeve që nuk janë më në zotërimin tonë.

Lironi hapësirë ​​në Mac duke fshirë kopjet e iTunes

Për ta bërë këtë duhet së pari të hapim iTunes dhe në menunë e sipërme iTunes të klikojmë në Preferencat. Tjetra shkojmë te Pajisjet. Në këtë seksion do të gjejmë kopjet rezervë të pajisjeve tona. Nëse gjejmë ndonjë që nuk është më në zotërimin tonë, ne thjesht duhet klikoni mbi të dhe zgjidhni Fshi rezervën.

Zhvendosni informacionin në disqet e jashtme të forta

Aktualisht eÇmimi i hard disqeve të jashtme ka rënë ndjeshëm në vitet e fundit, dhe aktualisht ne mund t'i fusim ato për më pak se 100 euro, në kapacitete që tejkalojnë 2 TB. Kjo është gjithmonë zgjidhja më e mirë nëse keni nevojë të punoni shpesh me skedarë të mëdhenj për shkak të profesionit tuaj dhe ato janë video që mund t'i fshini.

Ideali është gjithmonë t'i zhvendosni ato në njësinë e jashtme kur të kemi ndaluar së punuari me ta dhe ne e dimë që për një periudhë të gjatë kohore nuk do të na duhen, pasi përndryshe e vetmja gjë që do të bëjmë nëse i lëvizim para kohe është të humbasim shumë kohë duke i kopjuar nga një njësi në tjetrën.

Normalisht disqet e jashtme të forta janë solide, jo SSD, kështu që puna direkt në njësinë e jashtme mund të marrë shumë kohë Edhe pse ajo që duhet të bëjmë është një retushim i vogël, por që më në fund na detyron të eksportojmë përsëri të gjithë videon, në rast se punojmë me këtë lloj skedari. Nëse, nga ana tjetër, ne punojmë kryesisht me fotografi, ne mund t'i modifikojmë ato pa problem direkt nga disku i jashtëm, edhe nëse na duhen disa sekonda më shumë.

Fshini aplikacionet që nuk i përdorim

kjo është e keqja endemike e çdo sistemi operativ. Mania e shkarkimit të aplikacioneve për të provuar se çfarë bëjnë ata me kalimin e kohës e mbushin hard drive-in tonë me aplikacione të padobishme që nuk do t'i përdorim kurrë më, pasi që arsyeja kryesore e shkarkimit të saj ishte për të përfituar nga një ofertë ose për të kontrolluar nëse ishte e dobishme për qëllimet tona

fshini aplikacionet për të liruar hapësirë ​​në Mac

Për ta bërë këtë, ne vetëm duhet të hapim Launcher dhe të shkojmë atje ku është ikona e aplikacionit. Atëherë thjesht duhet ta tërheqim atë në Plehra për ta çinstaluar nga Mac-u ynë. Ose mund të hapim Finder, të zgjedhim dosjen Applications nga kolona e djathtë dhe tërhiqni aplikacionin që duam të fshijmë në Plehra. Kjo metodë është e dobishme nëse duam të fshijmë aplikacione që janë shkarkuar direkt nga Mac App Store, por nuk është e dobishme për aplikacionet që kemi shkarkuar nga interneti.

Në këtë rast do të na duhen aplikacione që na lejojnë të fshijmë çdo aplikacion nga MacAplikime që zakonisht nuk gjenden në Mac App Store por duhet të shkojmë te zhvilluesit e palëve të treta. Në Mac App Store mund të gjejmë aplikacionin Dr. Cleaner që na lejon të çinstalojmë aplikacionet dhe funksionimi i të cilave është shumë i thjeshtë, por nganjëherë nuk funksionon siç duhet. Jashtë Mac App Zbatime të tjera AppZapper y AppCleaner ato janë ato që ofrojnë rezultatet më të mira gjatë fshirjes së ndonjë aplikacioni.

Hiqni gjuhët e para-instaluara

njëgjuhësh

Si rregull i përgjithshëm, përdorni vetëm një gjuhë të vetme në Mac-in tonë, por në rast se duhet ta ndryshojmë, Apple instalon një numër të madh gjuhësh në rast se duhet të ndryshojmë gjuhën. Këto gjuhë zënë midis 3 dhe 4 GB, një hapësirë ​​shumë e vlefshme që nëse kemi pak hapësirë ​​në hard diskun tonë dhe nuk ka asnjë mënyrë për të liruar më shumë hapësirë ​​nga pjesët e tjera, mund të bëhet vërtet e vlefshme. Për këtë ne duhet t'i drejtohemi aplikimit Njëgjuhësh, një aplikacion i krijuar posaçërisht për të hequr gjuhët që ne nuk i përdorim as nuk kemi në plan ta përdorim atë në të ardhmen dhe kështu të jemi në gjendje të rimarrim disa GB hapësirë ​​ruajtëse.

Çfarë duhet të bëj me hapësirën që "Të tjerët" zë në Mac tim?

Mbi të kemi diskutuar opsionin e ofruar nga funksioni Rreth këtij Mac në të cilin na tregon llojet e ndryshme të skedarëve që kemi në hard diskun tonë. Ajo që na zemëron më shumë është gjithmonë e ashtuquajtura "Të tjerët" mbi të gjitha kur zë një pjesë shumë të rëndësishme të hard drive-it tonë. Ky seksion përfshin skedarët e tjerë që nuk mund të klasifikohen në seksione. Si rregull i përgjithshëm, kjo dosje përfshin:

 • Artikujt në dosjet OS X siç janë dosja e Sistemit dhe memoriet e fshehta.
 • Informacione personale siç janë të dhënat e kalendarit, kontaktet dhe dokumentet.
 • Shtesat ose modulet e aplikimit.
 • Skedarët multimedialë që motori i kërkimit Spotlight nuk mund t'i klasifikojë si të tilla pasi ndodhen brenda një pakete.
 • Të gjithë skedarët, zgjatimi i të cilave nuk njihet nga Spotlight.

Në këto raste, ka shumë pak që mund të bëjmë, pasi që këto skedarë zakonisht nuk janë të dukshëm në dosjet që përdorim shpesh. Nëse duam që hapësira që po zë është vërtet e rëndësishme, duhet ta bëjmë merrni parasysh mundësinë e formatimit të diskut të ngurtë dhe kryeni përsëri një instalim të pastër, pa kopje rezervë që mund të tërheqin këto skedarë të klasifikuar si "Të tjerët"

Analizoni madhësinë e skedarëve në hard diskun tuaj

Inventari i Diskut për të liruar hapësirë ​​në Mac

Ndonjëherë problemi i ruajtjes në hard diskun tonë mund të jetë më i dukshëm sesa mund të mendojmë. Ne mund të kemi një skedar, cilido qoftë formati, që po zë më shumë hapësirë ​​sesa normalisht, ose një dosje që në mënyrë të dyshimtë zë një sasi të pabesueshme gigabajt. Të jemi në gjendje të analizojmë të gjithë përmbajtjen e hard drive-it tonë dhe mbase gjeni një zgjidhje të shpejtë për problemet tona të ruajtjes ne mund të përdorim të Inventari i Diskut X, një aplikacion që do të analizojë të gjithë hard diskun tonë duke na treguar hapësirën që zë secila dosje, në mënyrë që të mund të zbulojmë shpejt një problem të mundshëm me hapësirën në hard diskun tonë.

Thjesht duhet të merrni parasysh dosjet që i gjejmë brenda dosjes Users, të cilat janë vendi ku ne ruajmë të gjithë informacionin. Dosjet e tjera të Aplikacioneve, Sistemeve ... i përkasin sistemit dhe ne nuk duhet t'i fusim në asnjë moment që të mos përfundojmë duke shkaktuar një dështim të madh në sistem që na detyron të instalojmë përsëri sistemin operativ përsëri.

Pastro historikun e shfletimit

Historia e shfletimit është thjesht tekst, pa ndonjë formatim, kështu që madhësia që mund të zërë në Mac-in tonë është praktikisht e papërfillshme. Ky opsion rekomandohet nëse kemi probleme kur ngarkojmë një faqe në shfletues dhe nuk mund të marrim të dhënat e azhurnuara për tu shfaqur.

pastro cache në Mac

Pastroni memorjen e përkohshme të shfletuesve që përdorim

Ndryshe nga historia e shfletimit, memoria e fshehtë mund të zërë një pjesë të rëndësishme të hard drive-it tonë, pasi që ato janë skedarë që përshpejtojnë ngarkimin e faqeve që ne zakonisht konsultohemi, kështu që ju duhet të ngarkoni vetëm të dhënat që kanë ndryshuar, siç është zakonisht teksti, jo e gjithë faqja, e cila është ruajtur në memorien tonë shfletuesi. Për të kryer këtë detyrë shpejt dhe në të gjithë shfletuesit mund të përdorim aplikacione të tilla si CleanMyMac, të cilat në pak sekonda eliminojnë çdo mbetje nga memoria e shfletuesve tanë.

Fshi skedarët e përkohshëm

Skedarët e përkohshëm janë një tjetër nga të këqijat endemike të të gjithë sistemeve operative. Asnjë sistem operativ natyrshëm nuk na ofron një sistem automatik që është i përkushtuar për të fshirë periodikisht këto lloj skedarësh që ne përdorim vetëm një herë, kryesisht kur azhurnojmë sistemin operativ në një version të ri, më të azhurnuar. Me kalimin e kohës, këto skedarë vijnë për të zënë barbaritë e vërteta të hapësirës në Mac-in tonë dhe duke i fshirë ato mund të marrim një hapësirë ​​të madhe në hard diskun tonë.

Për t'i fshirë ato, ne mund të përdorim aplikacione të tilla si CleanMyMac, të cilat i kemi përmendur tashmë në pikën e mëparshme dhe që gjithashtu na lejon të fshijmë memorjen e fshehtë dhe historinë e të gjithë shfletuesve që përdorim në Mac-in tonë. Një tjetër aplikacion që gjithashtu na lejon të fshijmë shpejt këto lloj skedarësh është Dr. Cleaner nga prodhuesi TREND Micro

Gjeni skedarë të kopjuar

Ndonjëherë ka të ngjarë që ne të shkarkojmë skedarë, filma ose muzikë që janë tashmë në Mac-in tonë më shumë se një herë dhe t'i ruajmë ato në dosje të tjera, duke besuar se nuk i kemi në diskun tonë të ngurtë. Me kalimin e kohës, kopjoni skedarë ato mund të bëhen një makth i vërtetë në hard diskun tonë për shkak të madhësisë së madhe që mund të zënë. Në Mac App Store mund të gjejmë një numër të madh të aplikacioneve që na lejojnë të gjejmë dhe fshijmë skedarët dublikatë që gjenden në Mac-in tonë.

Kontrolloni dosjen Shkarkime

Dosja e shkarkimit është vendi ku ruhen të gjitha skedarët që shkarkojmë nga interneti, ose përmes një aplikacioni p2p ose përmes aplikacioneve të mesazheve, postës elektronike ose ndonjë lloji tjetër. Si rregull i përgjithshëm, pasi të kemi shkarkuar skedarin që na nevojitet, zakonisht e zhvendosim atë në dosjen ku duam ta ruajmë, ose nëse është një aplikacion, ne e instalojmë atë shpejt. Në këtë rast, ka shumë të ngjarë që më vonë të harrojmë të fshijmë aplikacionin që kemi shkarkuar dhe ai do të zërë hapësirë ​​të vlefshme për hard diskun tonë.

Boshni plehrat

Bosh plehra në boshe të diskut

Edhe pse mund të duket absurde, shumë janë përdoruesit që harrojnë plehrat, atë vend ku ne dërgojmë të gjithë skedarët që duam t'i eleminojmë plotësisht nga disku ynë i ngurtë. Por ato nuk hiqen vërtet derisa ta zbrazim plotësisht kështu që pasi të keni kryer një pastrim të plotë të skedarëve të padobishëm nga disku ynë i ngurtë, këshillohet që ta zbrazni atë plotësisht nëse vërtet duam të kontrollojmë se sa hapësirë ​​kemi lënë në hard diskun tonë, në rast se duhet të vazhdojmë pastrimin ose nëse kanë marrë hapësirë ​​të mjaftueshme për të qenë në gjendje të kthehemi me qetësi në punën me Mac-in tonë pa probleme të hapësirës ose performancës.

Ndrysho hard drive

Edhe pse mund të duket si një zgjidhje absurde, nëse hard disku ynë bëhet i vogël në ndryshimet e para, ne duhet të mendojmë për zgjerimin e hapësirës së tij të magazinimit. Ideali është ndryshojeni atë për një SSD që na ofron një shpejtësi shumë më të shpejtë të shkrimit dhe leximit sesa disqet e forta klasike 7.200 rpm. Çmimi i këtyre disqeve të forta ka rënë shumë muajt e fundit dhe aktualisht mund të gjejmë kapacitete prej 500 GB për pak më shumë se 100 euro.

Por nëse ato 500 GB duken të vogla dhe kemi para për të shpenzuar në një SSD 1 ose 2 TB, këto modele janë shumë më të shtrenjta se disqet e ngurta tradicionale, ne mund të bëjmë një investim të rëndësishëm për të drejtuar funksionimin dhe për të zgjeruar hapësirën e magazinimit. Por nëse ekonomia jonë nuk është aq e fortë, do të duhet të përdorim një 500 GB dhe të blejmë njësi të jashtme të kapacitetit që na nevojiten, për të pasur gjithmonë në dorë të gjitha skedarët që duhet të konsultohemi herë pas here, por duhet t'i kemi me një klikim të miut. Përveç kësaj, e njëjta njësi mund të përdoret për të bërë kopje me Time Machine dhe ne vrasim dy zogj me një gur.

Menaxhoni hapësirën ruajtëse përmes macOS Sierra

osx-sierra

Një nga risitë që na ka sjellë macOS Sierra, përveç ndryshimit të emrit të OS X në macOS, është menaxheri i ruajtjes, i cili na lejon për disa sekonda kontrolloni se çfarë lloji të skedarëve mund të fshijmë për shkak të moshës së tyre, pse nuk i përdorim ato, sepse ato janë dublikata... Ky opsion në teori është shumë i mirë, por si aplikacionet e tjera që premtojnë të bëjnë të njëjtën gjë, duhet të jeni shumë të kujdesshëm me ta dhe të mos i besoni plotësisht, pasi mund të kryejë një pastrim brutal në hard diskun tonë pa na treguar se çfarë lloji i skedarëve planifikon të fshihet për të marrë hapësirë ​​shtesë në hard diskun tonë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

5 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Mariana dijo

  Unë fshij të gjitha videot e mia duke hyrë në të gjitha dokumentet, megjithatë kur kontrolloj hapësirën e ruajtjes së diskut, shihet se ato vazhdojnë të zënë gjithë hapësirën time, ku ruhen? ose si t'i fshij nga disku i nisjes

  1.    raquelsmm dijo

   Pikërisht e njëjta gjë më ndodh mua, unë fshiva të gjitha videot nga aplikacioni PHOTOS që ishin si 900 diçka, dhe ende mezi nën atë që zinte. atëherë m'u kujtua aplikacioni iPhoto që ende e kam instaluar dhe atje kisha shumë fotografi dhe video, i fshiva nga atje dhe më pas nga plehrat iPhoto dhe pas plehrave nga doku. dhe atje tashmë mjaft të lirë, por edhe kështu ata vazhdojnë të më pushtojnë atë që më shumë dhe nuk i japin më shumë vetes për të parë. Unë gjithashtu kam fshirë videot nga dosja dropbox e google drive. Më mbarojnë idetë.
   shikoni nëse mund të na ndihmojnë.

 2.   raquelsmm dijo

  Unë kam fshirë të gjitha faqet dhe aplikacionet që mund të mendoj se mund të ruajnë video që kam përdorur më parë si foto, iPhoto, dropbox, googledrive, ... por edhe kështu kam akoma shumë GB që zënë memorien e diskut fillestar .
  Dikush mund të më ndihmojë ???

 3.   Mariano dijo

  pershendetje, une kam Sierra te instaluar ne mac tim pro… Kam ngarkuar nje skedar ne iCloud dhe kam fshire nga mac nje skedar qe me duhet per te ekzekutuar nje program… Mundohem ta shkarkoj perseri por me tregon se nuk hapësira në disk
  Unë tashmë kam ndjekur të gjitha hapat dhe kam fshirë programe dhe fotografi nga mac por ende e kam problemin e hapësirës ...
  ndonje zgjidhje?

 4.   elizabeth dijo

  E njëjta gjë më ndodh me temën e videove, nuk kam një dhe thotë se kam rreth 20 GB. Çfarë zgjidhje ka për këtë?