Wyłącz dane o lokalizacji na swoich zdjęciach na Macu

Wyłącz dane o lokalizacji dla swoich zdjęć na Macu

Jedną z wad zdjęć wykonanych telefonem komórkowym jest to można zarejestrować ich lokalizację. Kiedy udostępniamy obrazy, Ubikacja można je również udostępniać. Niektórzy wpływowi mogą to robić z chęcią, ale jeśli chcesz zachować swoją prywatność, lepiej wiedz, jak tego uniknąć.

Gdy udostępniasz zdjęcia z Maca, metadane obrazów są również udostępniane, a wśród nich jest lokalizacja. Łatwo jest uniknąć tego małego problemu.

Udostępniaj swoje zdjęcia, a nie swoją lokalizację

Udostępnianie lokalizacji miejsc, w których wykonałeś zdjęcia, może wydawać się zabawne, a nawet wahać się przed niesamowitymi wycieczkami, ale dla własnego bezpieczeństwa lepiej jest nauczyć się go unikać.

Na Macu jest to całkiem proste aby móc udostępniać zdjęcia bez konieczności udostępniania dalszych danych, zwłaszcza lokalizacji, z której zostały zrobione.

Możemy włączyć konfigurację, aby dezaktywować ten transfer informacji. Musimy tylko wziąć pod uwagę menu preferencji Zdjęcia.

Dlatego będziemy preferencje> i tam będziemy mieli pole, które musimy odznaczyć. „Uwzględnij informacje o lokalizacji dla publikacji”. Tak proste.

Wyłącz lokalizację zdjęć podczas ich udostępniania

Są na to inne sposoby. Na przykład podczas korzystania z programu Photoshop, jeśli spojrzysz na informacje o pliku, zobaczysz podmenu zawierające metadane. W tym można je edytować i wskazać jako domyślną opcję, aby nie uwzględniać danych GPS.

Chociaż szczerze mówiąc, czy wiesz, jaki jest najlepszy sposób, aby nie udostępniać lokalizacji? Odpowiedź jest prosta nie używaj tej opcji podczas robienia zdjęć. Domyślnie na iPhonie jest aktywna, ale możesz ją dezaktywować.

W aparatach o takiej pojemności Możesz go również ominąć w odpowiednim menu.

Lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeśli kiedykolwiek się spieszymy i zapomnimy odznaczyć to pole, udostępnimy lokalizację, a ktoś, kogo nie chcemy, może zobaczyć, czego nie chcemy.

By the way, w mediach społecznościowych, zwykle w przesyłanych obrazach, te dane są usuwane. Sama sieć społecznościowa robi to domyślnie. Ale nigdy nie wiadomo, czy przechowują te dane, co z nimi robią.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

Bądź pierwszym który skomentuje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: Miguel Ángel Gatón
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.